вторник, 29 септември 2015 г.

Относно течащата вода на Марс

Вчера на специална пресконференция учени от НАСА оповестиха, че имат силни доказателства, че в днешно време понякога има вода в течна форма на Марс. Тази новина не е никаква изненада, за тези "поточета" се говори от доста време в научните среди, и пресконференцията е частично разочарование. Все пак не можем да очакваме нещо сензационно от НАСА, затова донякъде съм и доволен, че признаха очевидното. Сега се надявам да направят и по-сериозни признания през следващите години.

Откритието на течаща вода се базира на няколко снимки направени от орбита още през 2011-та година. На тях се вижда как по склоновете на един неактивен вулкан се появяват черни линии през марсианското лято, които изчезват през зимата.


Още тогава, през 2011, някои предположиха, че това са водни потоци, макар да имаше и хора, които се съпротивляваха на идеята, били се образували от вятъра и т.н. Как обаче вода може да тече на Марс, където дори през "лятото" температурите са под нулата? Единственият вариант това да се случи е водата да е размесена със соли, които ѝ пречат да замръзне при тази температура (един урок от физиката - затова през зимата по пътищата се хвърля сол, за да не се образуват заледявания).

Цели 4 години НАСА отказваше да заяви категорично, че тези тъмни ивици са причинени от течаща вода. Всъщност и сега не го потвърди на 100 процента, говорят за "силни доказателства", а не за "категорични доказателства". До някъде ги разбирам, ще кажат, че вода тече на Марс, а после причината за "поточетата" ще се окаже нещо друго - примерно вятърът, колкото и невероятно да звучи. Затова, за да не станат за смях, от НАСА търсеха още доказателства и след 4 години ги намериха.

Използвали са уреда CRISM на борда на сонда обикаляща в орбита около Марс, за да получат повече данни. Това е спектрометър, който може да определи състава на почвата и скалите по повърхността на планетата. В зоните където са забелязвани тъмните ивици са детектирани хидратирани минерали тоест такива поели вода. От къде би се взела тази вода, ако не от течащите поточета? Ето ги солите, които се размесват с нея и ѝ пречат да замръзне.

Въпреки това тези минерали помагат на водата да не замръзне само през лятото, когато температурите достигат до -23 градуса по Целзий. През зимата става толкова студено, че дори и солите не предотвратяват замръзването.

От къде идва водата образуваща потоците дълги стотина метра, не е напълно ясно. Може би под повърхността на склоновете има големи запаси лед, а може и да кондензират от атмосферата. Във всеки случай течащата вода е важно признание изтръгнато от НАСА, трябваха им "само" 4 години да го кажат. Напоследък се появяват доста снимки на странни обекти на Марс, да видим колко време ще им трябва на тези от агенцията, за да признаят, че те са с изкуствен произход. Може би нови 4-5 години?

За повече информация на английски:

NASA Has Strongest Evidence Yet That There's Flowing Water on Mars

Няма коментари:

Публикуване на коментар