неделя, 3 април 2016 г.

Санта Муерте - култ към Смъртта в Мексико

При скорошната си визита в Мексико, папа Франциск вметна нещо в една от речите си, което може да остане незабелязано за незапознатите. Той каза, че е "особено загрижен за онези много хора, които възхвалят едни илюзии и прегръщат страховити символи, за да почетат смъртта в замяна на богатство." За запознатите е ясно точно за какво говори светият отец - за култа "Санта Муерте" (Света Смърт).

Макар и да изглежда като езотерично учение, този култ е доста практически ориентиран и все повече хора започват да почитат смъртта. Санта Муерте е особено популярна в нарко-средите, но не само там. Много от трафикантите и другите престъпници явно усещат, че не е много редно да се молят на християнския бог и на Дева Мария за успех в това което вършат. Затова се обръщат към Светата Смърт.

Възходът на тази странна религия до някъде се дължи и на изпълненото с насилие ежедневие в Мексико. Смъртта е на всякъде, всеки ден стават убийства. Как да не се молиш за закрила именно на нея?

"Санта Муерте" изглежда като съвременен култ, но всъщност не е точно така. Още през 18-ти век католическите свещеници забелязали, че изображенията на закачулената фигура с косата стават все по-популярни сред местното индианско население (дали това не е почит към някогашните жертвоприношения и жестоки ритуали на ацтеките и маите?). Църквата положила тогава много усилия да изкорени култа и частично успяла - до 20 век, когато се появява "Санта Муерте" в съвременната си форма. Днес култът е възприел много от католическата символика в честванията си, сами може да се уверите от долните снимки.









Често пъти, когато мексиканските власти извършат някой успешен удар срещу престъпен клан, те освен наркотици, оръжия и пари, намират и статуетки, картини и талисмани на Светата Смърт.





Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар